Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

εκδρομή στο Πήλιο



Η Πολιτιστική Ομάδα του ΣΕΠΕ
διοργανώνει εκδρομή στο Πήλιο το Σάββατο, 17 Μαΐου 2014.
Η εκδρομή περιλαμβάνει:
08.00 π.μ. Αναχώρηση από τη Λαμία.
10.00 π.μ. Άφιξη στα Άνω Λεχώνια και επιβίβαση στο τρενάκι του Πηλίου
11.30 π.μ. Άφιξη με το τρενάκι στις Μηλιές.
Καφές- γλυκό και περιήγηση του χωριού Μηλιές.
13.00 Αναχώρηση για τη Βυζίτσα
Φαγητό και περιήγηση του χωριού με τα φημισμένα Πυργόσπιτα Βυζίτσας.
Το απόγευμα αναχώρηση για Βόλο και από εκεί επιστροφή στη Λαμία.

Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 18 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της τιμής του τρένου.
Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι και την Τετάρτη 14/5 στους συναδέλφους :

Δουβλέκα Κατερίνα 6974998784
Σταυρόπουλος Γιώργος 6976423149
Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου 6971641588
Ελένη Παπαθανασίου 6975665354

Πληροφορίες για τα χωριά της επίσκεψης:
Οι Μηλιές, ένα από τα αυθεντικότερα Πηλιορείτικα χωριά, είναι δημιουργικό καταφύγιο πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.
Στις Μηλιές μπορεί να επισκεφθεί κανείς την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) στην πλατεία του χωριού με θαυμάσιο επιχρυσωμένο τέμπλο και αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.
Ακόμη την ονομαστή βιβλιοθήκη των Μηλεών στην οποία φυλάσσονται πάνω από 3.000 τίτλοι σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.
Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δει τη σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις 7 Μαΐου του 1821 από τον Ανθ. Γαζή και σήμαινε την εξέγερση των κατοίκων του Πηλίου κατά του τούρκικου ζυγού. Θα θαυμάσει ακόμη έργα του διάσημου ζωγράφου Θεόφιλου.

Η Βυζίτσα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο χωριό, ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες.
Αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους Ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς, με πολλά αρχοντικά, καλό δίκτυο καλντεριμιών που διασχίζουν όλο το χωριό και ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, έχοντας πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το Πήλιο.
Στη Βυζίτσα θα απολαύσετε την υπέροχη φύση με τα αιωνόβια πλατάνια, τα οπωροφόρα δέντρα, τους ελαιώνες, και τα μυρωδάτα βότανα που φυτρώνουν στα ευλογημένα χώματά της.
Είναι γεμάτη με όμορφους πύργους, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως: του Κόντου, του Γερουλάνου, του Βέργου, του Κατσανάκη, του Καραγιαννόπουλου, του Δήμου.
Το τρενάκι του Πηλίου, ή αλλιώς Μουντζούρης, είναι ένα τρένο -τουριστικό  αξιοθέατο  των χωριών του Πηλίου.  Ο σιδηρόδρομος  κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, μεταξύ του 1894  και του 1903 . Αποτέλεσε για 80 χρόνια , σημείο αναφοράς για την περιοχή. Σήμερα, ο Μουντζούρης δε σταματά να ταξιδεύει στα χωριά του Πηλίου, με ταχύτητα  25 χιλιομέτρων την ώρα. Ξεκινά από τα Λεχώνια και κάνει μια ολιγόλεπτη στάση στην Άνω Γατζέα . Ακολουθούν: Αγία Τριάδα, Άγ.Αθανάσιος Πινακάτων, Αργυρέικα  και Μηλιές. Η διεύθυνση της μηχανής αναστρέφεται χειροκίνητα και παίρνει φορά, για την επιστροφή. Τη διαδικασία αυτή, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από την ειδική πλατφόρμα , η οποία βρίσκεται στο άκρο του σταθμού των Μηλεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου