Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 

Άρθρο 1.  Σκοποί της Τράπεζας Αίματος του  Συλλόγου  εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης  Φθιώτιδας  είναι:

- Η δημιουργία διαρκούς παρακαταθήκης αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών των μελών της  εφόσον αυτό είναι δυνατό .

- Η παροχή βοήθειας και η συμπαράσταση για την εξεύρεση αίματος στις έκτακτες ανάγκες των μελών, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης από την Τράπεζα.

- Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς αίματος στο συλλογικό χώρο και το κοινωνικό περιβάλλον των μελών του Συλλόγου.

 

Άρθρο 2. Τα μέλη της Τράπεζας Αίματος διακρίνονται σε τακτικά , μη τακτικά  και  φίλους της Τράπεζας αίματος.

ακτικά  θεωρούνται  μόνο  όσοι  είναι  μέλη του  Συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης  Φθιώτιδας  και  δίνουν  αίμα.

- Μη τακτικά  θεωρούνται  μόνο  όσοι  είναι  μέλη του  Συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης  Φθιώτιδας.

-Φίλοι  της Τράπεζας αίματος. θεωρούνται  εκπαιδευτικοί  μη  μέλη  του  Συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης  Φθιώτιδας  και  όποιοι  άλλοι  πολίτες  επιθυμούν  να είναι εθελοντές αιμοδότες και  δίνουν  αίμα.

 

Άρθρο 3. Δικαιώματα και υποχρεώσεις:

- Κάθε τακτικό μέλος ή  φίλος  της Τράπεζας Αίματος μπορεί να ζητήσει για δικές του ανάγκες ή για συγγενείς  έως  δυο  μονάδες  αίματος.

- Κάθε  μη τακτικό μέλος  της Τράπεζας μπορεί να ζητήσει για δικές του ανάγκες ή για συγγενείς  μια  μονάδα  αίματος  και  εξυπηρετείται εφόσον υπάρχει απόθεμα αίματος. Κάθε μη τακτικό μέλος της Τράπεζας που εξυπηρετήθηκε αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει την ποσότητα αίματος που πήρε μέσα σε χρονικό διάστημα τριών  μηνών. Τo  μη  τακτικό  μέλος  μπορεί  να  δανειστεί  μονάδες  αίματος  για  έκτακτες  περιπτώσεις  μετά  από  απόφαση  της  επιτροπής  διαχείρισης της  τράπεζας  αίματος με  την υποχρέωση να επιστρέφει την ποσότητα αίματος που πήρε μέσα σε χρονικό διάστημα τριών  μηνών.

- Κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να φροντίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας και να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος που ευνοεί την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

 

Άρθρο 4.Λειτουργία:

 - Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού  Νοσοκομείου Λαμίας  που τηρεί αρχείο αιμοδοτών και παρακολουθεί τα υπάρχοντα αποθέματα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των μελών της.

- Την ευθύνη της αιμοδοσίας για τους όρους και τις συνθήκες υγιεινής έχει το Νοσοκομείο.

- Κάθε αιμοδότης δίνει αίμα ύστερα από οδηγίες του Νοσοκομείου.

 

Άρθρο 5. Διοίκηση:

- Την ευθύνη για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού έχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου  Εκπαιδευτικών Α/θμιας  Εκπαίδευσης  Φθιώτιδας.

- Κάθε οικονομική υποχρέωση της Τράπεζας καλύπτεται από το ταμείο του Συλλόγου.

 

Άρθρο 6. Υποχρεώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου :

- Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την κύρια ευθύνη για τη διαρκή εξασφάλιση δυνατότητας εξυπηρέτησης των μελών και την παρακολούθηση αιμοδοτών και αιμοληπτών για τη συνεπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.

- Έχει επίσης την ευθύνη για την οργάνωση εκδηλώσεων και την περιοδική έκδοση ανακοινώσεων με σκοπό την υπογράμμιση της ανάγκης για εθελοντική αιμοδοσία και την καταπολέμηση των επιφυλάξεων και των προκαταλήψεων που είναι εμπόδια και βασικές αιτίες ανάσχεσης της εθελοντικής προσφοράς αίματος για τη σωτηρία των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

- Την τήρηση αρχείου με τους τακτικούς αιμοδότες και τη συνεχή προσπάθεια για επαύξησή τους.

- Εκδίδει εντολές παραχώρησης αίματος προς το νοσοκομείο .Την  εντολή  δίνει  τριμελής  επιτροπή  διαχείρισης  της  τράπεζας  αίματος  που  ορίζεται  από  το  Δ.Σ..

Άρθρο 7. Κάθε ζήτημα που προκύπτει και δε ρυθμίζεται από τον παρόντα κανονισμό αντιμετωπίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γ.Σ. των μελών του Συλλόγου.

Άρθρο 8. Ο κανονισμός αυτός εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις  23/01/2013. Η οριστική  έγκριση  ή  τροποποίηση του κανονισμού θα  γίνει από τη Γ.Σ. του Συλλόγου.

Άρθρο 9. Σε περίπτωση διάλυσης της Τράπεζας το υπάρχον απόθεμα περιέρχεται στο Νοσοκομείο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου