Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Για τα γεγονότα της Ανθήλης


 

Λαμία, 23/9/2012


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Για τα γεγονότα της Ανθήλης

 

  Τα όσα συμβαίνουν στην Ανθήλη έχουν αντικειμενική βάση. Επιτείνονται δε από τη βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης που χτυπάει όλους μας, αλλά πολύ  περισσότερο  τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες:

· Των κυβερνήσεων, που δεν φρόντισαν, εκτός από σπασμωδικές κινήσεις, για την ομαλή ένταξη των Ρομά στην κοινωνία. Κάτι τέτοιο θα μείωνε την παραβατικότητα -αν και δεν είναι μόνο δικό τους “προνόμιο”- για την οποία τούς κατηγορούν σήμερα.

· Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξειδικεύει και υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της.

· Και οι δύο προηγούμενες εκμεταλεύονταν και εκμεταλλεύονται προεκλογικά τη “δεξαμενή” ψήφων των Ρομά και μετά τους “ξεχνούν”.

· Ευθύνες έχουν και όσοι τούς εκμεταλλεύτηκαν ως φθηνά εργατικά χέρια, αδιαφορώντας για την περιθωριοποίησή τους.

· Συμμέτοχα ευθυνών είναι και τα όργανα της πολιτείας, στο μέτρο που δεν αντιμετώπισαν τους Ρομά σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

     Οι κάτοικοι της Ανθήλης πρέπει να δουν την αλήθεια κατάματα. Ούτε αυτοί ούτε και οι Ρομά θα φύγουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Είναι υποχρεωμένοι να βρουν κοινή γλώσσα συνεννόησης, σε  συνεργασία  με  τους  αρμόδιους  φορείς , μακριά από διαχωριστικές, ρατσιστικές-νεοφασιστικές λογικές που “ανθούν” τούτο τον καιρό.

    Όλοι μαζί να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται και όσα τους ανήκουν. Υποδομές, δουλειά, υγεία, πρόνοια, ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά όλων ανεξαιρέτως. Κάθε άλλος τρόπος λύσης των κοινών τους προβλημάτων πολύ χειρότερες εξελίξεις θα φέρει στην κοινότητά τους.

    Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών στεκόμαστε ιδιαίτερα στην ανάγκη και το δικαίωμα κάθε παιδιού να πάει στο σχολείο και να μορφωθεί. Η εκπαίδευση, άλλωστε, είναι υποχρέωση του κράτους και επιβάλλεται να την απολαμβάνουν όλοι.

    Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών στεκόμαστε στο πλευρό της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου της Ανθήλης, στο οποίο εγγράφηκαν και φοιτούν οι μαθητές Ρομά. Αναγνωρίζουμε ότι λειτούργησε (και εξακολουθεί) μέσα στα Συνταγματικά και Παιδαγωγικά πλαίσια αναγνωρίζοντάς τους το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση. Όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελληνική  επικράτεια, παρά την διαφορετικότητά τους, οφείλεται να αντιμετωπίζονται ισότιμα κι απ’ όλους.

                        

ΤΟ  Δ.Σ.  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου