Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική ΣυνέλευσηΑριθμ. Πρωτ: 69

Λαμία, 29/9/2014

 

ΠΡΟΣ

Τα μέλη μας
ΔΟΕ
ΜΜΕ

 


Πρόσκληση  σε  Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Συνάδελφε  και  συναδέλφισσα
Σε όλη τη διάρκεια της περσινής συνδικαλιστικής χρονιάς   με όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας  αναδείξαμε την αντίθεση του Κλάδου στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης που χειραγωγεί, κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς και οδηγεί στη μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση και τις απολύσεις.
      Η νέα πολιτική ηγεσία, πολύ γρήγορα αποκάλυψε τις προθέσεις της που δεν είναι άλλες από τη συνέχιση της εφαρμογής της ίδιας αντιπαιδαγωγικής - αντιεπιστημονικής αξιολόγησης που υπηρετεί αποκλειστικά τη «λογική» της «αξιολόγησης» ως εργαλείο μισθολογικής-βαθμολογικής στασιμότητας και απολύσεων.
    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει απεργία - αποχή από τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης αλλά και της αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (Ν. 3848/10, 4024/11, ΠΔ 152/13) με ημερομηνία έναρξης την 23η Σεπτεμβρίου.

       Το  Δ.Σ. του  Συλλόγου  μας  σας  καλεί  σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας  (Πλ. Διάκου – Λαμία), με θέμα  την  συζήτηση  επί  της  εισήγησης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων που  σας  κοινοποιούμε.


ΓΙΑ  ΤΟ  Δ. Σ.

                 Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΒΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ                                ΚΑΙΛΑΣ  ΚΩΣΤΑΣΕισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων


Αρ.  Πρωτ. 1045
Αθήνα 23/9/2014
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων

Α. ΕΙΣΗΓΗΣΗ 
  Η αδιέξοδη πολιτική που από το 2010, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας, εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή της  Τρόικα (Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Ε.Ε.), έχει δημιουργήσει συνθήκες απελπισίας για τους εργαζόμενους και γεννά καθημερινά στρατιές ανέργων και ανθρώπων που «ζουν» κάτω από το όριο της φτώχιας. Οι φοροεπιδρομές που εξαπολύονται κατά μισθωτών και συνταξιούχων, εντείνουν τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων των τελευταίων ετών και η πολιτική της συρρίκνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους .
  Ο χώρος της εκπαίδευσης βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα διαθεσιμοτήτων, βίαιων και άδικων μετατάξεων και απολύσεων με παντελή απουσία διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών, με χιλιάδες αναπληρωτές να προσλαμβάνονται, αποκλειστικά σχεδόν,  μόνο μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
  Οι εκπαιδευτικοί δέχονται επίθεση σε όλους τους τομείς της υπαλληλικής και προσωπικής τους ζωής με παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας ενώ ο διοικητικός αυταρχισμός με πειθαρχικές διώξεις είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.
  Κι όλα τα παραπάνω, μέσα στο εδώ και χρόνια διαμορφωμένο, τοπίο της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να καλύψουν βασικούς τομείς λειτουργίας τους (γραφική ύλη, πετρέλαιο θέρμανσης) αλλά και της κατάργησης εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως η αναλογία 1:25 στα τμήματα.
  Σε όλη τη διάρκεια της περσινής συνδικαλιστικής χρονιάς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις του κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης της αντίθεσης του Κλάδου των εκπαιδευτικών στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης που χειραγωγεί, κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς και οδηγεί στη μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση και τις απολύσεις.
  Η νέα πολιτική ηγεσία, παρά τις προσδοκίες που προσπάθησε να καλλιεργήσει για την υιοθέτηση πολιτικής διαλόγου και συναίνεσης, πολύ γρήγορα αποκάλυψε τις προθέσεις της που δεν είναι άλλες από τη συνέχιση της εφαρμογής της ίδιας αντιπαιδαγωγικής – αντιεπιστημονικής αξιολόγησης που υπηρετεί αποκλειστικά τη «λογική» της «αξιολόγησης» ως εργαλείο μισθολογικής- βαθμολογικής στασιμότητας και απολύσεων.
  Η αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης σε όλο το δημόσιο τομέα για εφαρμογή της αξιολόγησης των ποσοστώσεων που κορυφώθηκε με την τελευταία απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου για κήρυξη της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης ως παράνομης και καταχρηστικής δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της.
  Η νέα σχολική χρονιά θα χαρακτηριστεί από την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ  να επιβάλλει την αξιολόγηση – χειραγώγηση. 
    Όλα τα παραπάνω, άρρηκτα συνδεδεμένα με την υιοθέτηση μιας σκληρής  αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, είναι απαραίτητο να βρουν απέναντί τους τη δυναμική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτόν τον αγώνα για  να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων της κυβέρνησης και της Τρόικας, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κηρύσσει απεργία – αποχή
από τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης αλλά και της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (Ν. 3848/10, 4024/11, ΠΔ 152/13) με ημερομηνία έναρξης την 23η Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα προτείνει
στις Γενικές Συνελεύσεις την ανάπτυξη της δράσης του Κλάδου με:
1.       Επιδίωξη άμεσης συνεργασίας με την ΟΛΜΕ για διαμόρφωση κοινού προγράμματος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με κλιμάκωση και διάρκεια, με πρώτο βήμα την οργάνωση συλλαλητηρίων για την παιδεία μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσέγγιση και στενή συνεργασία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. με τις κατά τόπους ΕΛΜΕ καθώς και η συνεργασία με τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων.
2.       Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Κλάδου με την προοπτική κλιμάκωσης τους των οποίων τη μορφή δε συγκεκριμενοποιεί ως εισήγηση και ζητά από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων να αποφασίσουν με βάση την εκτίμηση που θα διαμορφωθεί στις διαδικασίες τους.

Β. ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
·         Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αξιολόγηση.
·         Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
·         Πραγματοποίηση, άμεσα, μαζικών διορισμών στη εκπαίδευση.
·         Κατάργηση του Ν. 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο) και των Ν. 4111/13 (νόμος Μανιτάκη) και 4057/12.
·         Το Υπουργείο παιδείας να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, εγκύκλιό του, με την οποία επί της ουσίας, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του εκπαιδευτικού.
·         Την επαναφορά των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στα Πειθαρχικά Συμβούλια
·         Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
·         Έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
·         Ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Π.Ε., τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται.
·         Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων σχολείων, π.χ. οργάνωση ολοήμερου, εκπαιδευτικές εκδρομές κτλ.
·         Κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών των σχολείων.
·         Αναβάθμιση των θεσμών αντισταθμιστικής αγωγής.
·         Μισθοί αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό.
·         Άμεση και ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών στα εισαγωγικά κλιμάκια.
·         Απόσυρση όλων των μνημονιακών περικοπών.
·         Αφορολόγητο στα 12.000€.
·         Κατάργηση του Νόμου  4024/2011.
·         Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.
·         Επίδομα θέρμανσης για όλους τους χαμηλόμισθους.
·         Επίδομα παραμεθορίου περιοχής και στους ωρομίσθιους.
·         Μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
·         Καμία περικοπή στις συντάξεις, άρση των μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές.
·         Πλήρης σύνταξη για τους εκπαιδευτικούς στα 35 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας,  με υπολογισμό της σύνταξης στα 35/35.
·         Αποκατάσταση όλων των αδικιών στο εφάπαξ, στα επίπεδα των χρόνων πριν τη ληστρική επιδρομή του μνημονίου.
·         Αποκατάσταση των αποθεματικών των ταμείων στα προ του υποχρεωτικού κουρέματος των ομολόγων επίπεδα.
·         Άμεση καταβολή των συντάξεων (βασική και επικουρικά ταμεία).
·         Να λήξει η ομηρία των συναδέλφων αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής.
·         Να γίνει τώρα διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους αποφοίτους των Π.Τ.Ε.Α.
·         Να ισχύσει στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για όλους τους αναπληρωτές της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
·         Να αλλάξει τώρα η καταστροφική διάταξη του Ν.3699/2008 όπου οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγής και της προϋπηρεσίας.
·         Άμεση πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε
·         Αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των προβλέψεων του άρ. 39 του Ν. 4115/2013, με την εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου που θα αξιοποιεί την εμπειρία των ΚΕΔΔΥ και θα εμπλέκει όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ στην υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο.
·         Ισότιμη αντιμετώπιση σε όλα τα θέματα όλων των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσον αφορά την υπηρεσιακή εξέλιξη, την δυνατότητα κατάληψης θέσεων ευθύνης.
·         Επιμόρφωση, εισαγωγική και δια βίου σε θέματα και μεθόδους ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλο το προσωπικό.
·         Λήψη μέτρων για την μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία.
·         Ενίσχυση και όχι διάλυση των ΚΕΔΔΥ με εργαλεία διαφοροδιάγνωσης για άμεση διάγνωση και πρώιμη διάγνωση για όλα τα παιδιά με αναπηρία.
·         Οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται μόνο από το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. και το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε με παράλληλη κατάργηση των ΥΣΕΕΠ και ΠΥΣΕΕΠ.
·         Επαναλειτουργία μετεκπαίδευσης για τη Γενική και την Ειδική Αγωγή.
·         Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε οι οικογένειες των ΑμΕΑ και των ατόμων με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, να μην καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για διάγνωση, διαφοροδιάγνωση, συμβουλευτική και αντιμετώπιση.

Παρακαλούνται οι Σύλλογοι να γνωστοποιήσουν άμεσα στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την ημερομηνία πραγματοποίησης της Γενικής τους Συνέλευσης ώστε να προγραμματισθεί η παρουσία μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
             

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Θέμα : « Κατάργηση δρομολογίου για τους μικρούς μαθητές- Κάλεσμα σε σύσκεψη»


Αριθμ. Πρωτ: 68

Λαμία, 27/9/2014

 

ΠΡΟΣ

Συλλόγους γονέων & Κηδεμόνων
Δ/ντές- Προϊσταμένους  Σχ. Μονάδων
Γονείς  μαθητώνΘέμα : « Κατάργηση δρομολογίου για τους μικρούς μαθητές- Κάλεσμα σε σύσκεψη»


Αξιότιμοι γονείς,

     Τη φετινή σχολική χρονιά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα  με την κατάργηση του δρομολογίου επιστροφής των μικρών μαθητών,  που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία ή στην   Α΄ και  Β΄ τάξη του  Δημοτικού.
    Τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν  τη λύση αυτή  τον  Ιούνιο του 2013 ( ΚΥΑ 1442). Η συγκεκριμένη  απόφαση δεν εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά και τέθηκε σε εφαρμογή  φέτος από την Υπηρεσία Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
    Για άλλη μια φορά , στο χώρο της εκπαίδευσης , θυσιάζονται οι βασικές ανάγκες των μαθητών στο βωμό των αριθμών . Στο διαρκές κυνήγι του «πλεονάσματος» η κυβέρνηση δεν  διστάζει να στραφεί ακόμα και ενάντια στις πιο μικρές και ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών μας.  Εξαναγκάζει  τα νήπια και τους μαθητές  της Α΄ και  Β΄ τάξης  μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου τους  (12.15 ή 12.25 ) να περιμένουν για πάνω από μιάμιση ώρα το λεωφορείο των 2.00 μ.μ.  Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής επιλογής είναι τα παιδιά μας για τέσσερις ώρες διδασκαλίας να έχουν  συνολικά ( πρωί-μεσημέρι ) και δύο ώρες αναμονής ! 
    Το δικαίωμα των μικρών παιδιών για  ξεκούραση μετατρέπεται σε καθημερινή ταλαιπωρία.   Το σχολείο από θεσμός  μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης  μετατρέπεται σε σταθμό φύλαξης. Στα μάτια των παιδιών οι δάσκαλοί τους γίνονται χωροφύλακες αφού επί μιάμιση ώρα χωρίς κανένα διδακτικό αντικείμενο επιτηρούν απλά τα παιδιά.  Καταστρατηγείται στην πράξη ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου, καταστρατηγούνται στην πράξη  τα δικαιώματα των παιδιών. Καταστρατηγούνται στην πράξη και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αφού καμιά νομοθεσία δεν προβλέπει φύλαξη παιδιών μετά τη λήξη των μαθημάτων.
    Ο σύλλογός μας έχει κάνει ήδη παράσταση στην αρμόδια υπηρεσία. Γνωρίζουμε ότι το ίδιο έκαναν και αρκετοί γονείς . Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
    Θεωρούμε ότι είναι άμεσα ανάγκη  να υπάρξει συντονισμός Συλλόγου Εκπαιδευτικών , Δ/ντών – Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων , Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γονέων των παιδιών που θίγονται για κοινές παρεμβάσεις και δράσεις σε κάθε κατεύθυνση.
                                                           Σας καλούμε
όλους σε συνάντηση  την Τρίτη , 30.9.2014 και ώρα 7.30 μ.μ. στο 12ο Δημ. Σχολ. Λαμίας     ( οδός Ανθέων , ανηφορίζοντας για Άγιο Λουκά).

ΥΓ. Παρακαλούμε  τους  Διευθυντές  και  Προϊσταμένους  των  σχολικών  μονάδων  που  έχουν  θέμα  με  την  μετακίνηση  των  μαθητών  να  ενημερώσουν  τα  Δ.Σ.  των  γονέων  αλλά  και  τους  ίδιους  τους  γονείς  για  την  συνάντηση  προκειμένου  να  υπάρξει  δυναμική  αντίδραση.


ΓΙΑ  ΤΟ  Δ. Σ.

                 Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΒΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ                            ΚΑΙΛΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ